1 dan elméleti vizsgakérdések

 1. Mi a legfőbb értéke Jigoro Kano judorendszerének: 
  A régi iskolák rendszerének legdöntőbb hiányossága az volt, hogy a fizikai képzés mellett elhanyagolták a tanítványok szellemi képzését. Kano rendszerének legfőbb értéke az, hogy különös fontosságot tulajdonít a szellemi felkészítésnek, amely nélkül a technika jó elsajátítása el sem képzelhető.
 1. Mi volt Kano alapgondolata a judoról:
   A fizikai és szellemi képzést a fogások magas szintű ismeretét együttes feladatnak s egyben olyan tényezőnek tekinti, amely az emberek tökéletesítését is szolgálja, egyszóval az “ép testben ép lélek” elvét hirdette.
 1. Mi volt Kano hitvallása a judoról: Kano azt vallotta, hogy a judo egész “szelleme” az igazságosság alapján áll. Az igazságtalansággal teljesen összeegyezhetetlen. Az igazságosságon a szellemi és fizikai tényezők egyensúlyát érti.
 1. Mi volt Kano szerint a “do” jelentése: Szellemi út.
 1. Mit jelent a kata szó:Modell, forma, típus, szokás, hagyomány, váll.
 1. Mik a katá -k a judoban:Előírt formagyakorlatok.
 1. Jelenleg a Kodokanon a “Randori no Kata” (szabadstílusú küzdelmi katá-k) mely részeit oktatják: Nage no Kata, Katame no Kata, Kime no Kata, Kodokan Goshin Jutsu, Ju no Kata, Itsutsu no Kata, Koshiki no Kata, Seiryoku Zen’yo Kokumin Taiiku no Kata
 1. Mi a jellemzője a Ju no Katának: A Ju no Kata a lágyság katája.
 1. Mi a jellemzője az Itsutsu no Katának: Az Itsutsu no Kata az öt alapelv katája, formái: pozitív és negatív erők szimbóluma tehetetlenségi törvények szimbóluma centrifugális és centripetális erők szimbóluma tengerhullámzás erejének szimbóluma egy üstökös röppályájának és erejének szimbóluma.
 1. Milyen Kata a Koshiki no Kata: A Koshiki no Kata a régi harcművészet katája.
 1. Milyen kata a Seiryoku Zen’yo Kokumin Taiiku no Kata:A Seiryoku Zen’yo Kokumin Taiiku no Kata a maximális hatékonyság, nemzeti testnevelés katája.
 1. A bemutatás során mik a jellemzői a jól végrehajtott Katák-nak: A Katák minden fogását, lépését, dobását a szépség a harmónia és a technikai tökéletesség kell hogy jellemezze.
 1. A bemutatás során milyen alapelveket kell kifejezésre juttatni: A judo legalapvetőbb elveit a test és szellem harmóniáját, vagyis a legnagyobb hatékonyságot a legkisebb erőkifejtés mellett, a legpontosabb együttműködést a gyakorlatok végrehajtása során, valamint az utánaengedést, ami a győzelemhez vezet.
 1. Mi a jellemzője a Naga no Kata-nak: A Naga no Kata a dobástechnikák katája.
 1. .Mi a jellemzője a Katame no Kata-nak:A Katame no Kata a Newaza technikák: lefogások (rögzítések), folytások, karfeszítések katája.
 1. Mi a jellemzője Kime no Kata -nak: A Kime no Kata a határozottság katája (régi klasszikus önvédelmi kata).
 1. . A Kodokan Goshin Jutsu (a Kodokan modern önvédelmi katája) felépítése:A legfiatalabb kata, 1956-ban állították össze és 1958-ban fogadták el hivatalosan. Kiegészíti a Kime no Katát és egy sor önvédelmi technikát tartalmaz, amelyek dobásokat, karkulcsokat, ütéseket és rúgásokat foglalnak magukban. Ezek a harci technikák fegyveres és fegyver nélküli támadások védését tartalmazzák.
  A kata 21 technikából áll, melyekből 12 fegyver nélküli, 9 pedig fegyveres támadó elleni védekezés.